- Reklama -euro
- Reklama -svět ženy

Černá je nejlepší z čočky, pro zdraví i hubnutí: Znáte královnu, zázračnou Belugu?

Date:

Share post:

Které druhy luštěnin vás napadnou jako první, když přijde řeč právě na tuto potravinu? Zřejmě je to fazole, hrách či cizrna. Avšak o této, neméně chutné a zdravé čočce, jste už slyšeli?

Co je beluga?
Beluga, nebo chcete-li černá čočka. Zázrak na talíři, který ale v mnoha domácnostech chybí. Hodně z nás totiž luštěniny odmítá. Argumentujeme následnou plynatostí, potřebou jejich delší předpřípravy či omezeným počtem receptů. V případě černé čočky by ale žádný ze zmíněných důvodů neobstál.

Lahodná i nepřehlédnutelná
Černá čočka – to jsou vlastně malé černé bobulky, připomínající trošku kaviár. Vždyť i od toho je odvozen název Beluga. Jak jsme již nastínili, tato luštěnina nenadouvá, je přirozeně bezlepková, není třeba ji předem namáčet a během vaření nemění svůj tvar.

Stačí vzít hrnec, zalít ji studenou vodou, tu přivést k varu a černou čočku povařit zhruba 20-25 minut. Osolte ji až ke konci varu. To je jedno ze základních pravidel. Její černá barva působí na talíři vskutku efektně, čili jídlo ozvláštní nejen chuťově, ale i vizuálně.

Je nabitá zdravím
Černou čočku se vyplatí zařadit do každodenního jídelníčku, protože 100 gramů obsahuje minimálně 50 gramů uhlohydrátů, 20 gramů rostlinných bílkovin, vitamíny B, E, kyselinu listovou, bór, jód, železo, křemík, kobalt, mangan, nik , draslík, sodík, hořčík, chlór i fosfor.

Najdeme v ní také isoflavony – užitečné látky, důležité pro ženy v období přechodu a pro prevenci onkologických onemocnění či osteoporózy. Čočka neobsahuje žádné těžké kovy a toxiny, což je důležité v dnešní době, kdy čelíme následkům znečištěného životního prostředí.

Při její konzumaci nedochází ani k prudkému vzestupu glykémie, proto je dokonalou surovinou pro diabetiky. Mimochodem, černou barvu čočka nemá pro nic za nic – obsahuje i velké množství antioxidantů, přičemž ty chrání naše buňky před volnými radikály.

S příchutí si pohrajte
Mnozí její chuť popisují jako oříškovou. Díky použitým bylinkám a přísadám ji ale lze libovolně měnit. Jinak zachutná s bazalkou, mátou, majoránkou, pepřem nebo se zeleninou. Je to jen na vás. Ale ať už ji připravíte s jakýmikoli ingrediencemi, je třeba zmínit i její pestrost využití v gastronomii.

V Rusku jsou populární polévky a zapražené polévky z různých druhů čočky, tu černou nevyjímaje. V Indii z ní připravují výrazné polévky, rýžová jídla a omáčky. V Turecku se těší oblibě krémová polévka z fazolí a čočky. V íránské kuchyni je populární sladký pilaf s čočkou, datlemi a rozinkami.

Egyptská kuchyně vyniká jídlem z těstovin, čočky a aromatického pepře. Francouzi milují čočku s vínem a tymiánem, v Itálii zase polévku s těstovinami a čočkou. Perfektními přísadami k dochucení všech druhů z ní připravovaných pokrmů jsou rozmarýn, kurkuma, celer, šalvěj, bobkový list, česnek, hřebíček a čerstvě mletý, pepř.

Která je nejlepší?
Znáte tvrzení: „čočka na stole – zdraví v rodině“? Čočka jako taková je dlouhodobě synonymem zdraví.

-Nejvíce železa obsahuje červená čočka, proto je vysoce doporučena především anemikem.

-Zelená čočka zřetelně pomáhá při zácpě a cukrovce. Nejvhodnější pro lidský organismus je díky vyváženému složení právě černá čočka.

-Žlutá čočka, která vzniká vyloupáním ze zelené čočky, obsahuje velké množství kyseliny listové, proto je skvělou volnou hlavně pro těhotné ženy.

Lékaři doporučují pravidelnou konzumaci čočky, a nejen té černé, pacientům trpícím cukrovkou, lidem, které trápí problémy s žaludkem, střevy a rovněž při kardiovaskulárních onemocněních. Proteiny obsažené v čočce mohou nahradit maso, mimořádně populární surovinou je tak mezi vegetariány i vegany.

Vydrží několik měsíců
Hned na úvod mějte oči na pozoru již při jejím výběru v obchodě. Kupujte pouze uzavřená balení bez viditelného poškození. Preferujte průhledné kapsy, abyste viděli barvu, vzhled a jednotnost zrnek, včas odhalili případnou plíseň a nečistoty.

Nikdy nemíchejte novou, čerstvou čočku s dříve koupenou, skladujte je odděleně. Spotřebujte ji do 6 měsíců. Ideálním pro její skladování je tmavé, chladné a suché místo. Vhodným obalem pro uschování černé čočky jsou hermeticky uzavřené nádoby, respektive sáčky z přírodních materiálů.

Není salát jako salát! Lehký letní salát je to nejlepší, co si můžete dát. Ale když to přeženete s ingrediencemi, může se stát kalorickou bombou. A to pro své křivky nechcete!

- Reklama -PR články

Další články autora

Proč je Otava ideální řekou pro začínající vodáky

Řeka Otava je správnou volbu pro každého, kdo se chce pustit do svého prvního pořádného dobrodružství na vodě....

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které...

Jak chytré hodinky mění sportovní trénink pro muže

Revoluce ve fitness: Chytré hodinky jako osobní trenéři Když jsem poprvé obdržel své chytré hodinky, byl jsem skeptický. Mohou...

Dress code na zahradní párty, jak přijdou vaši hosté na večírek oblečeni?

Na oslavě můžete kromě mnoha jiných požadavků stanovit i konkrétní dress code. Jaké to má výhody? Proč volit na...